ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА И НОВА ЦРЊА ПОТПИСАЛЕ СПОРАЗУМ О САРАДЊИ
21.09.2010
Поводом остваривања сарадње по питању реализације програма инклузије Рома у Градској општини Палилула Ниш потписан је споразум о сарадњи Градске општине Палилула са општином Нова Црња. Споразум су потписали Милан Ђурђевић, председник Скупштине, у име председника ГО Палилула проф. др Игора Новаковића и Пера Миланов, председник Општине Нова Црња.   Потписници Споразума договорили су да формирају координационо тело које ће периодично разматрати протекле активности и планове будуће сарадње. Чланови овог тела биће Зорица Стоиљковић, члан Већа ГО Палилула и Мишо Стојков, члан општинског Већа Општине Нова Црња.

Споразумом нишке Општине Палилула и општине Нова Црња предвиђено је формирање канцеларије за инклузију Рома на територији општина, потписница Споразума, као и успостављање сарадње са надлежним Центрима за социјални рад, директорима школа, Домовима здравља, Националним службама за запошљавање, Канцеларијом за родну равноправност, Полицијским управама, Ромским невладиним организацијама које имају искуства у раду са ромском популацијом и другим институцијама које могу да помогну унапређењу рада у новоотвореним канцеларијама за инклузију Рома. Овом радном састанку у ГО Палилула, осим делегације општине из Нове Црње и Милана Ђурђевића, председника Скупштине општине Палилула, присуствовали су и Зорица Стоиљковић, члан Већа Општине и Бојан Илић, начелник Управе Градске општине Палилула.

Након потписивања Споразума две општине, потписан је и Протокол о техничкој сарадњи са Удружењем грађана „Центар за промоцију и заштиту људских и мањинских права у Нишу“ (ЦЕМП). Предмет овог протокола који је у име ЦЕМП-а потписала председница Удружења–Јасмина Костић је подршке овим активностима и стварању услова за конкурисање код ИПА фондова код ЕУ и удруживање рада и ресурса у циљу реализације пројеката који се односе на енклузију Рома на територији нишке општине Палилула.

„Декада инклузије Рома 2005–2010“ међународна је иницијатива без преседана, покренута у намери да се сузбије дискриминација и да се премости јаз у погледу социјалног статуса и животних услова између Рома и нерома како би се прекинуо зачарани круг сиромаштва и друштвене искључености Рома. Иницијативу подржавају Институт за отворено друштво (ОСИ) и Светска банка, а у њеном спровођењу учествује девет земаља централне и источне Европе. Прокламовани циљ Декаде јесте да се убрза напредак у побољшању друштвене инклузије и економског статуса Рома. Србија је до јуна 2009 године председавала „Декадом инклузије Рома“ и њени приоритети, према званичним изјавам, су били образовање, сузбијање дискриминације Рома, становање и израда европске ромске политике. Државе, чланице Декаде Рома су Албанија, БиХ, Хрватска, Чешка, Словачка, Мађарска, Македонија, Црна Гора, Румунија, Бугарска и Србија, а од 2009. је приступила и Шпанија.